Moederschap in balans
Moederschap en balans is een uitdaging. Als je net moeder bent wordt er veel van je gevraagd. Dat kost veel energie. Moeder is gewoon de overtreffende trap van moe.
10 tips om zelf voldoende rust te krijgen
1 Go with the flow
Je baby geeft het dagritme aan van drinken, wakker zijn en slapen. Werk daar zelf een beetje omheen met alles wat je van plan bent te doen. Vergis je niet, het verzorgen van een baby is een dagtaak. Wees daarom niet al te ambitieus. Laat los wat niet lukt die dag. Morgen krijg je weer nieuwe kansen.
2 Houd het middagdutje in stand
Houd zo veel mogelijk aan het gezamenlijke middagdutje vast. Jij moet herstellen van je zwangerschap, de bevalling, de nachtelijke taken en alle veranderingen die je doormaakt. Voldoende slaap is essentieel voor je herstel en goed functioneren overdag. En aangezien je nachtrust ’s nachts niet meer gegarandeerd is, zul je slaap overdag moeten inhalen. Een ‘slaapschuld’ is zo opgelopen!
3 Maak van ieder voedingsmoment een rustmoment
Als je voedt, zorg dan dat het een kwaliteitsmomentje wordt. Een aantal keer per dag word jij ‘gedwongen’ om even rustig te gaan zitten of liggen met je baby. Profiteer daarvan. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk en ga liggen als je daar de mogelijkheid toe hebt. Zo rust je hele lichaam even uit en laad je jezelf weer op. Laat je niet opjagen. Voor jezelf en je baby is dit rust en genieten in één. Besteed zoveel mogelijk huishoudelijke klussen uit. Je moet niet alles zelf willen doen. Er zijn echt genoeg mensen in je omgeving die weten wat de veranderingen die jij nu doormaakt, inhouden. Het is heerlijk als er een keer voor je gekookt wordt en de was wordt gedaan, of als iemand even de boel stofzuigt. Sla een aanbod om hulp daarom nooit vriendelijk af, maar ga er gretig op in!
5 Luister naar je lichaam
Luister goed naar je lichaam, wat heb je nodig? Slaap, even tijd voor jezelf, even zitten met een tijdschrift, een massage, even kletsen en tegen een vriendin aan zeuren, een bakje vers fruit, een wandeling in de buitenlucht, even alleen op pad, even naar de kapper? Wat het ook is, regel het voor jezelf. Dat is geen egoïsme, dat heet voor jezelf zorgen.
6 Ga op tijd naar bed, ook als er kraamvisite is
Blijf dicht bij jezelf en wees zuinig op je eigen energie. Kraamvisite is leuk en gezellig, maar jij mag ’s nachts je bed uit en de volgende morgen weer vroeg op. Je hebt nu een ander leven dat nog veel energie kost. Koester ieder uur slaap dat je kunt pakken en laat kraamvisite geen reden zijn om niet naar bed te gaan.
7 Plan enkele kraamvisiteloze dagen in de week
Je dagen zijn ineens heel anders en gevuld met allerlei activiteiten waarvan je het bestaan niet eens kon vermoeden! Het is heerlijk om dan af en toe tijd samen met je baby te hebben zonder dat je nog van alles moet doen of er van alles van je verwacht wordt, zoals visite ontvangen. Kijk wat jij nodig hebt om je goed te voelen en in balans te blijven en plan de week niet propvol. Dus ook niet met kraamvisite. Ontvang eventueel alleen op vaste dagen (avonden) kraamvisite als je partner ook kan assisteren.
8 Doe Miss Perfect de deur uit
Niets is wat het lijkt. Andere moeders doen ook maar wat. Je doet je best en dat is genoeg. Laat waaien en probeer niet alles precies hetzelfde te doen als voorheen. Alles is anders geworden en het kost nu op een andere manier veel energie. Je hoeft er zelf niet perfect uit te zien en je huis ook niet. Het is jouw huis. Leef je eigen leven.
9 Bespreek met je partner wat die kan doen om jou te ontlasten
Geef aan wat je nodig hebt om tot rust te kunnen komen. Ontzwangeren doe je niet zomaar even. En babyzorg is 24-uurszorg. Dat kun je onmogelijk allemaal alleen doen. Als je er wel alleen voor staat, vraag om hulp aan iemand die je dierbaar is. De ene dag is de andere niet. Misschien werkt voor jou een duidelijke taakverdeling, of wil je juist per dag bekijken wat je het liefst ‘kwijt’ bent als taak. Wees mild voor jezelf en vraag aan je partner om ondersteuning. En het is waar: mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Wat jij heel belangrijk vindt, zal misschien niet als zodanig ontvangen worden bij je partner en vice versa. Geen onbelangrijk detail: de vrouwelijke zorghormonen zijn nog zoekende naar balans, dus zijn emotionele uitschieters niet ondenkbaar.
10 Durf bezoek af te zeggen als dat nodig is
Dat je een afspraak gemaakt hebt om kraamvisite te ontvangen betekent nog niet dat die afspraak, ten koste van jou, móet doorgaan. Jullie voeren samen de regie in je eigen huis. Als bezoek om een of andere reden niet uitkomt, bel gerust af. Houd daar zelf de leiding in. Je bent niemand verantwoording schuldig, behalve dat je er moet kunnen zijn voor je baby.